Çift ve Aile Terapisi Nedir?
Virginia Satir (1916-1988), Aile Terapisi hareketinin en önemli öncülerindendir.
Satir terapisi; insancıl, varoluşçu, sistemik, bütüncül ve yaşantısaldır. Yani ‘patoloji’ye odaklı bir yaklaşımı benimsemez ve sürece odaklanarak ‘gelişimi’ amaçlar. Problemi, problem olarak görmek yerine asıl problemin başa çıkış yöntemlerimiz olduğunu söyler. Terapinin esas amacı, şu anda var olan erken dönemde öğrenilmiş ve etkili olmayan başa çıkış kalıplarını değerlendirerek içsel bütünlük ve ahenge ulaşmaktır.
Bunu yaparken ‘şimdi ve burada’ felsefesini benimseyen yaklaşımda terapist, danışanlarının en derindeki ihtiyaçlarıyla özden öze bağ kurar. ‘Özlem’ olarak adlandırılan bu ihtiyaçlar; sevgi, saygı, ilgi, yakınlık, paylaşım, güven, emniyette olma, özgürlük gibi evrensel ihtiyaçlardır.
Terapist, danışanı ile özlemler seviyesinde bağlantı kurar ve çift ya da ailelerle çalışırken de her bireyin birbiriyle özlemler seviyesinde bağlantı kurmasını ve böylelikle birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlar. Terapist, seansı yaşantısal kılarak danışanın dönüşümsel değişim yaşamasına yardımcı olur. Bireylerin, çiftlerin, ailelerin daha etkin iletişim ve başa çıkış kalıpları oluşturmalarına yardımcı olur. Etkin olmayan iletişim ve başa çıkış kalıplarını dönüştürmelerine yardımcı olur.
Terapide, danışanın özgüveninin artması, başa çıkış duruşundan çıkarak yaşam enerjisine kavuşması ve sorumluluk alarak daha iyi bir seçici haline gelmesi hedeflenir. Ailenin daha iyi bir işlevsellik kazanması amacıyla yeniden yapılanması, aile üyeleri arasında daha işlevsel bir iletişim ve bağ kurulması terapide beklenen sonuçlardır. Satir terapisi yaşantısal bir metottur yani o anda olup bitene odaklanarak ve onun üzerine çalışarak farkındalığı artırır. Aile içi çatışma, depresyon, kaygı ve saldırganlık gibi sıkıntıların çözümünde kısa sürede etki gösterir.
Çift Terapisinde Hedefler
- İlişkisel sıkıntı ve süreçlerle başvuran çiftlerin ilişkilerinde güveni yeniden inşa ederek aralarındaki yakınlığın ve olumlu iletişimin artması,
- Anlaşamadıkları konularda çözümlerin üretilmesi,
- Seçenekler üreterek ilişkideki çıkmazlardan sıyrılmaları,
- İlişkisel ve bireysel mutluluğun el ele gitmesinin sağlanması,
- Birbirlerinin farklılıklarını ilişkide zenginlik olarak yaşayarak güçlenebilmeleridir.
Başlıca çalışma alanları;
- İletişimsizlik,
- Anlaşmazlık,
- Çatışma,
- Güvensizlik,
- Boşanma
Aile Terapisinde Hedefler
- Ailenin kaynaklarını fark ederek güçlenmesi,
- Aile üyelerinin birbirlerine farklı bir pencereden bakarak niyetleri keşfetmesi,
- Aile üyeleri arasında olumlu iletişimin kurulması,
- Herkesin kendi ihtiyaç, duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği, güvenli, anlayış, sevgi ve yakınlığın yaşandığı bir ortamın oluşturulması,
- Çatışma olmadan problem çözme becerilerinin arttırılması,
- Aile olma duygusunun yaşanabildiği yuvayı güçlendirmektir.

Ekibimiz





